Kebaikan Barli…

BARLI,

Barli berfungsi dengan baik sebagai scrub badan dalam mencantikkan kulit dan menghilangkan sel –sel kulit mati. Meminum barli sangat bagus sebagai menghilangkan haus terutamanya ketika panas terik . Bagi orang yang panas badan, sangat sesuai sebagai minuman melegakan demam panas.

Orang yang mengalami kekecutan kulit akibat badan kering dan longgar selepas mengalami sakit yang berpanjangan, barli serbuk dicampurkan dengan serbuk kunyit dan campurkan dengan minyak mustard. Sapu pada muka dan tangan, biarkan selama setengah jam sebelum membilas. Badan akan lembab dan kulit menjadi menarik. Ia juga sesuai sebagai lulur sebelum majlis persandingan.

Jika rajin amalkan 1 sudu barli serbuk ditambah dengan 1 sudu serbuk oat tepung , boleh dicampur dengan sedikit cuka dan bancuh dengan air suam. Jadikan scrub muka . Ia sangat baik untuk membersihkan parut jerawat dan kecacatan.

Hanya Wanita Yang Memahami Wanita kan..!!

Saya merasakan Blog JRM adalah medium bermenafaat untuk semua kaum wanita.. Berbagai ilmu perbidanan dan pengalaman sepanjang kehidupan yang bersesuaian saya akan dikongsikan di blog ini. Menyampaikan ilmu kepada perkara kebaikan mungkin dapat menyelamatkan insan lain dalam  perkahwinan, kesihatan dan memberikan ketenangan jiwa.

Indahnya siraturahim dan jariah kita sesama insan..

Layari :

http://jrm.com.my
http://rozitaibrahim.com
https://www.facebook.com/JRMOfficial
http://instagram.com/official_jrm
https://twitter.com/official_JRM

13 Mar, 2014

Author:

no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CommentLuv badge

© Copyright 2013. Jamu Ratu Malaya (JRM) - No.95-1, Jalan Nautika A U20/A, Seksyen U20, Pusat Komersial TSB, 40160 Shah Alam, Selangor.